Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΤΕΦΡΑ

 

clip_image002[4]Η τέφρα είναι το στερεό υπόλειμμα που μένει μετά από την καύση κυρίως γαιανθράκων και γενικότερα μετά από τις καύσεις στερεών (ορυκτών) καυσίμων, τα οποία περιέχουν ανόργανα στοιχεία. Η σύσταση και η ποιότητά της εξαρτάται από το είδος του σώματος που καίγεται.

Η ηφαιστειακή τέφρα αποτελείται από οργανική ύλη, αμμωνία, φώσφορο, οξείδια του πυριτίου, του ασβεστίου, του αργιλίου (αλουμινίου), του σιδήρου, του μαγνησίου, του καλίου, του νατρίου και του μαγγανίου, καθώς επίσης περιέχει και διάφορα ιχνοστοιχεία (κάδμιο, βάριο, βανάδιο, κοβάλτιο κ.α.)

Μια ηφαιστειακή έκρηξη γίνεται ως εξής:

1)                 Καθώς οι πλάκες συγκλίνουν, η μία υποχωρεί γύρω από την άλλη.

2)                 Ανάμεσα στις πλάκες και σε μεγάλη πίεση δημιουργείται το μάγμα.

3)                 Λόγω θερμότητας και πίεσης, το μάγμα διεισδύει στις ρωγμές των πετρωμάτων και ανεβαίνει στην επιφάνεια στην επιφάνεια της γης, προκαλώντας εκρήξεις. clip_image002

Η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πρώτα απ’ όλα, μειώνει την θερμοκρασία κατά 5 με 6 βαθμούς στα κράτη που επηρεάζει. Αυτό συμβαίνει διότι τα σωματίδια τέφρας εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου και τις απορροφούν. Ρυπαίνει επίσης την ατμόσφαιρα, καθώς παράγονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του θείου και μονοξειδίου του άνθρακα, αλλά και σκόνης. Βέβαια, σε μικρές ποσότητες, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τα εδάφη στα οποία θα κατακαθίσει.

 

Αλέξανδρος Λιάζος, Β1 Γυμνασίου, Σχολικό έτος 2009-2010

Πηγές: www.livepedia.org, Άτλας των επιστημών(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου