ChemMatters - Episode 2: Plastics Go Green from ACS Pressroom on Vimeo.
Κυριακή 16 Μαΐου 2010
Κυριακή 9 Μαΐου 2010
ΤΕΦΡΑ
Η τέφρα είναι το στερεό υπόλειμμα που μένει μετά από την καύση κυρίως γαιανθράκων και γενικότερα μετά από τις καύσεις στερεών (ορυκτών) καυσίμων, τα οποία περιέχουν ανόργανα στοιχεία. Η σύσταση και η ποιότητά της εξαρτάται από το είδος του σώματος που καίγεται.
Η ηφαιστειακή τέφρα αποτελείται από οργανική ύλη, αμμωνία, φώσφορο, οξείδια του πυριτίου, του ασβεστίου, του αργιλίου (αλουμινίου), του σιδήρου, του μαγνησίου, του καλίου, του νατρίου και του μαγγανίου, καθώς επίσης περιέχει και διάφορα ιχνοστοιχεία (κάδμιο, βάριο, βανάδιο, κοβάλτιο κ.α.)
Μια ηφαιστειακή έκρηξη γίνεται ως εξής:
1) Καθώς οι πλάκες συγκλίνουν, η μία υποχωρεί γύρω από την άλλη.
2) Ανάμεσα στις πλάκες και σε μεγάλη πίεση δημιουργείται το μάγμα.
3) Λόγω θερμότητας και πίεσης, το μάγμα διεισδύει στις ρωγμές των πετρωμάτων και ανεβαίνει στην επιφάνεια στην επιφάνεια της γης, προκαλώντας εκρήξεις.
Αλέξανδρος Λιάζος, Β1 Γυμνασίου, Σχολικό έτος 2009-2010
Πηγές: www.livepedia.org, Άτλας των επιστημών(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Σάββατο 8 Μαΐου 2010
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ
Στέφανος Ξενικάκης
Η απόδοση σε αθλήματα μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, όπως η ποδηλασία, ο μαραθώνιος, η κολύμβηση, αλλά και σε στα περισσότερα ομαδικά αθλήματα, όπως είναι το ποδόσφαιρο και η καλαθοσφαίριση εξαρτάται μεταξύ άλλων, από την αντοχή. Λέγοντας αντοχή αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός αθλητή να προσλαμβάνει, να μεταφέρει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο προκειμένου να επιτελείται μια σειρά αερόβιων οξειδωτικών διεργασιών, με τελικό σκοπό την παραγωγή ενέργειας που είναι απαραίτητη για την επιτέλεση ενός αθλήματος με υψηλή ένταση. Όσο μεγαλύτερη η ικανότητα χρησιμοποίησης οξυγόνου τόσο και καλύτερη η αντοχή. Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει την αντοχή είναι η μέγιστη αερόβια ικανότητα, γνωστή και ως μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max). Σε αθλητές αντοχής ο ρυθμός αυτός μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα
Παρόλο που η προπόνηση μέσα από μια σειρά βιολογικών προσαρμογών τόσο στο πνευμονικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, όσο και στο μυϊκό συστήματος μπορεί να προκαλέσει βελτίωση της μέγιστης αερόβιας ικανότητας, πολλές φορές οι αθλητές προσπαθούν να επιτύχουν αυτό τον στόχο με τεχνητούς τρόπους. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος το επίκεντρο των προσπαθειών ήταν η βελτίωση της ποιότητας του αίματος και πιο συγκεκριμένα η αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν αιμοσφαιρίνη (μία πρωτεΐνη) η οποία δεσμεύει και μεταφέρει το οξυγόνο στους ασκούμενους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Πάνω σε αυτή ακριβώς τη διαπίστωση, έχει στηριχτεί ολόκληρη η ‘φιλοσοφία' και κατ' επέκταση η βιομηχανία του blood doping, με άμεσο στόχο την αύξηση της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, άρα την αυξημένη μεταφορά του διαθέσιμου οξυγόνου στους ασκούμενους μυς και κατά συνέπεια την αύξηση της αντοχής. Η αύξηση της αντοχής παρατείνει το χρόνο έως την εξάντληση και επιφέρει καλύτερες επιδόσεις.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αύξησης του αίματος όπως: 1) προπόνηση υψομέτρου, 2) αυτομετάγγιση, 3) Ερυθροποιητίνη (EPO) και 4) υποκατάστατα αίματος.
Προπόνηση σε υψόμετρο θεωρείται ένα φυσικό «ντοπάρισμα αίματος». Η διαμονή και η προπόνηση σε υψόμετρα τουλάχιστον
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυτομετάγγιση
Η τεχνική του ντοπαρίσματος αίματος με τη μέθοδο της αυτομετάγγισης στηρίζεται στην αφαίρεση-αποθήκευση 500-1000 ml αίματος ή 250 - 500 ml ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην επανέγχυση τους στον ίδιο αθλητή πριν τους αγώνες.
Ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ)
Ερυθροποιητίνη (ΕPO) είναι μια ορμόνη που παράγεται κυρίως από τους νεφρούς που διεγείρει τον μυελό των οστών προάγοντας την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Υποκατάστατα αίματος
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ουσίες που αποτελούν την τελευταία λέξη της «μόδας». Τα υποκατάστατα αυτά δρουν σαν την αιμοσφαιρίνη προσλαμβάνοντας οξυγόνο από τους πνεύμονες και το απελευθερώνουν στους ασκούμενους μύες.
Φωτογραφία : http://www.dromeasclub.gr/ClientFiles/photo12/dromeas1226.jpg
Τρίτη 4 Μαΐου 2010
Διαλύματα και περιεκτικότητες
Επανάληψη Β΄ γυμνασίου : Διαλύματα και περιεκτικότητες
1. Πόσα g ΝαCℓ υπάρχουν σε 500mL δ/τος περιεκτικότητας 8%w/v σε ΝαCℓ;
Σε πόσα mL του παραπάνω δ/τος υπάρχουν 2g ΝαCℓ;
2. Μια μπίρα περιέχει αλκοόλ 5% vol. Αν κάποιος άνθρωπος καταναλώσει δύο ποτήρια μπίρας πόσα mL αλκοόλης εισέρχονται στον οργανισμό του ;
Το ποτήρι έχει όγκο 250mL.
3. Σε 270g νερού προσθέτουμε 30g ζάχαρης και σχηματίζεται ένα δ/μα. Ποια η %w/w του δ/τος σε ζάχαρη ; Πόσα g από το παραπάνω δ/μα περιέχουν 6g ζάχαρης;
4. Πόσα g NαΟΗ περιέχονται σε 80g δ/τος με περιεκτικότητα 10%w/w. Πόσα g νερού υπάρχουν στην παραπάνω ποσότητα του δ/τος;
Αν προσθέσουμε 120g νερού στο παραπάνω δ/μα ποια θα είναι η νέα %w/w περιεκτικότητα του δ/τος σε ΝαΟΗ;
5. Σε 480g νερού προσθέτουμε 20g γλυκόζης ποια είναι η %w/w περιεκτικότητα του δ/τος σε γλυκόζη ;
Σε 180g νερού προσθέτουμε ίδια ποσότητα γλυκόζης. Ποιο από τα δύο δ/τα είναι πιο πυκνό;
Σε ποιο από τα δύο δ/τα πρέπει να προσθέσουμε νερό για να γίνουν ίσες οι περιεκτικότητες;
6. Ο αέρας περιέχει Ο2 με περιεκτικότητα 20%v/v. Αν έχουμε 80mL Ο2 ποιος ο όγκος του αέρα ; Αν υποθέσουμε ότι όλο το υπόλοιπο του αέρα είναι Ν2 , πόσα mL Ν2 υπάρχουν στον παραπάνω όγκο του αέρα;